Grootste verschillen :)

Gepubliceerd op 21 oktober 2018 om 17:14

Ćao!

Welkom bij weer een nieuwe blogpost! ( eindelijk.. ik weet het haha) 

Ik ben ondertussen al bijna in de helft van mijn uitwisseling en ik kan alleen maar zeggen dat het lijkt alsof ik hier nog maar 2 weken aan het rondhuppelen ben want de tijd gaat zo snel! 

Ik ben nu gewoon mijn leventje aan het leven hier, en soms vergeet ik zelfs dat ik uit een ander land kom. Het voelt echt als een thuis hier omdat iedereen zo lief en behulpzaam is! 

 

Ik heb natuurlijk al wel een paar verschillen gemerkt met België, dus hier komen de grootste verschillen! 

 

Als eerste.. school! 

 

1. De tijd 

Ik ga naar school van 13:15 tot 19:15, wat dus een groot verschil is met België ( ik kan dus eigenlijk elke dag uitslapen haha). Doordat ik zo laat met school begin heb ik elke dag tijd om met mijn vrienden nog koffie te gaan drinken voor de school begint, wat dus altijd heel gezellig is! Ook heb ik het gevoel dat de tijd hier sneller gaat, we hebben lessen van 45 minuten en dan hebben we altijd 5 minuten pauze. Na het derde uur hebben we dan 20 minuten tijd om te eten. Ik weet niet waarom maar het lijkt alsof ik veel korter op school ben ( maar het scheelt eigenlijk maar 1 uur) 

2. De leerkrachten 

Ik heb het gevoel dat de leerkrachten en leerlingen hier echt op dezelfde hoogte staan ( natuurlijk moeten we wel luisteren haha). De leerkrachten zijn veel losser en minder streng, maar de leerlingen zijn ook wel veel drukker en losser dan in België  ( of dat kan aan mijn klas liggen haha ) 

3. Kleine verschilletjes

- Uw vinger opsteken is hier met twee vingers ( dus een soort peace teken haha) 

- De wc's zijn zoals ik ze noem een 'squat toilet' ( zoek zelf maar op wat dat is haha) 

- We hebben geen boeken, we moeten alles zelf opschrijven ( wat soms wel moeilijk is als je de leerkracht niet verstaat) 

- Als je op school aankomt, geef je iedereen een kus op de wang :)

 

Familieeee!

Ik denk dat er op vlak van familie niet zo heel veel verschillen zijn, maar toch een paar

- Neven en nichten zijn als broer en zus ( dat kan ik Be eig ook wel haha) 

- Koffie, koffie, koffie, koffie, koffie ( uhm ja.. koffie he) 

- Ik heb het gevoel dat familie hier heeel belangrijk is, wat in Be natuurlijk ook zo is, maar hier toch nog juist dat tikkeltje meer.

- Eten, eten, eten, eten, eten, eten ( je hebt nooit genoeg gegeten haha) 

 

ETENNN :) 

De tijden van het ontbijt tot het avondeten zijn toch wel een beetje anders. Ik ontbijt meestal rond tien uur, omdat ik zo laat met school begin. Dan het middageten is rond 4 uur, omdat we dan pauze hebben. Het avondeten is dan rond 8/9 uur ( omdat je anders toch nog honger hebt als je om 23:00 gaat slapen? haha ) 

Ook de hoeveelheid eten is anders. Het ontbijt is hier ook een volwaardige maaltijd ( dus met soep en warm eten ), ik moest hier echt wel aan wennen (want voor mij is een boterhammetje genoeg in de ochtend haha) Het middageten dat ik eet op school is meestal een broodje dat ik koop in de bakkerij over de school ( nu ik er bij nadenk.. er is geen refter, dus eigenlijk neemt niemand eten van thuis mee). In het weekend heb ik wel een meer uitgebreide lunch.. weer een volwaardige maaltijd haha. Het avondeten is altijd met veel liefde gemaakt door mijn mama ( en meestal is het te veel voor mij... haha ) 

Wat we eten is eigenlijk heel gelijk. Natuurlijk hebben ze hier traditionele gerechten ( die te lekker zijn ) maar over het algemeen eten we wel ongeveer hetzelfde. Een paar traditionele  gerechten die ik echt te lekker vind zijn Baklava, Burek en Ćevapi ( ik zal een fotootje van de gerechten hieronder plaatsen haha) 

Dat waren de belangrijkste verschillen voor nu! :) 

Ik zal zeker nog wel een post maken met nog andere verschillen!

 

tot de volgende!

- Kim 

 

( en jaaa, voetbal leeft hier ook heel hard haha) 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.