School!

Gepubliceerd op 15 september 2018 om 13:52

Zdravo! 

Welkom bij weer een nieuwe blogpost, die vooral over mijn eerste schoolweek gaat gaan. 

Maandag en dinsdag ben ik nog niet naar school geweest omdat er nog papierwerk geregeld moest worden, maar dat was gelukkig snel opgelost! ( en eigenlijk vond ik het ook niet zo erg om twee extra dagen "vakantie" te hebben haha). 

Dinsdagavond hebben we het Islamitisch nieuwjaar gevierd ( het begin van de nieuwe Islamistische kalender, door de Hidjra, dat is de emigratie van Mohammed van Mekka naar Medina.) door naar een concert te gaan met traditionele muziek ( wat weer echt te mooi was). Het concert was vroeger gezet  omdat het Bosnisch voetbalteam een match had ( en Be ook trouwens ) dus toen we thuiskwamen hebben we naar de voetbal gekeken en heb ik Be gevolgd via de telefoon :) 

Woensdag 12 september was het dus mijn echte eerste schooldag. Ik ga naar de 'economical school' ( wat je een beetje kunt vergelijken met TSO in Be ) en ik volg een richting rond rechten. Ik was verassend genoeg niet heel nerveus ( tot ik voor de school zelf stond natuurlijk ). Maar zelfs die zenuwen waren niet nodig, want iedereen heeft me met open armen ontvangen! Mijn zus ( Samra ) heeft me de eerste dag met de scooter gebracht en is dan samen met mij naar de directeur  gegaan. We zijn samen naar mijn klas gegaan en vanaf moment 1 was iedereen zo behulpzaam en lief! De andere dagen ben ik met de schoolbus gegaan, wat wel een beetje eng was in het begin, maar wat ik al wel gewoon ben nu! 

Iedereen was super niewsgierig naar mijn verhaal, wat ervoor zorgde dat ik me echt meteen welkom voelde. Blijkbaar had een leerkacht gezegd dat ik uit Zweden kwam, dus iedereen begon dingen over Zweden te vragen. Ik heb dan uitgelegd dat ik uit Be kwam en toen zei bijna iedereen dat ze wel iemand kennen ( familie of vrienden ) die in Be of Nl wonen. Ik heb zelfs ontdekt dat de eigenaar van het restaurantje naast de school uit Nederland komt, we hebben een heel gesprek in het Nederlands gevoerd, wat best raar is als je de hele  week amper Nederlands hebt gepraat. ( soms denk ik ook gewoon in het Engels, en is het net of ik Nederlands half aan het vergeten ben )

De lessen in het Bosnisch volgen is echt heel moeilijk ( soms snap ik amper welk vak het is haha). De meeste mensen in mijn klas praten wel Engels maar de meeste leerkrachten niet. Het is best wel awkward als ineens iedereen begint te lachen en jij daar zo zit van.. jep haha. Maar doordat mijn klas zo vriendelijk en geweldig is vind ik dat allemaal niet zo erg. Tijdens Engels snap ik wel alles, dat is ook een van de enige vakken waar ik punten voor ga krijgen. Ik ga normaal gezien taallessen krijgen dus dan moet alles toch een  beetje gemakkelijker gaan.  

Hierboven zie je een foto met 2 van mijn klasgenoten, de 2 rosse kindjes van de klas haha. Mijn klasgenootjes proberen me allemaal woorden te leren in het Bosnisch ( vooral scheldwoorden enzo ), maar ik heb toch al wat woordjes ( ook andere dan scheldwoorden ) geleerd op school :)

Mijn school start om 13.00 en eindigt om 19:15, wat dus heel anders is dan in Be. Eigenlijk vind ik dit wel een beter systeem ( gewoon omdat ik kan uitslapen haha ). Je hebt in Bosnië 2 shifts, of je gaat van 7u in de ochtend tot 13:00 naar school, of van 13:00 tot 19:15, wat ik dus doe. Mijn zus heeft de eerste shift waardoor we elkaar alleen nog in de avond zien, wat ik echt wel jammer vind. Een voordeel is wel dat als ik terugkom ik prachtige foto's kan nemen, zoals deze: 

Mijn eerste schoolweek was echt super leuk ( en vermoeiend ) dus ik hoop dat de rest van de weken ook zo leuk gaan zijn!

Tot de volgende!

- Kim 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.