Mijn eerste dag!

Gepubliceerd op 9 september 2018 om 17:00

Zdravo!
Welkom bij de eerste echte echte post! Ik zit momenteel op een bus, op weg van Sarajevo naar Brčko, naar mijn gastgezin :) voor zo'n 7 uur. We zijn ondertussen ongeveer 2 uur onderweg en ik kan amper geloven hoe mooi het hier is! Overal waar je kijkt heb je uitzichten met supermooie bergen en kleine schattige huisjes! Ik zal zeker een paar foto's toevoegen! ( ik heb er echt al veel te veel gemaakt haha)

 

Gisteren was de 'grote dag' waarop ik van iedereen afscheid moest nemen.. We moesten om 4:30 opstaan, wat dus veel te vroeg is (danku aan Kim trouwens om uzelf zo op te offeren om mee te gaan ;) Maar eigenlijk is het allemaal nog heel vlotjes verlopen! Het was wel een beetje hectisch in Zaventem op het einde omdat ik super graag Noor ( Mijn vriendin die ook op uitwisseling gaat naar Italië!) nog wilde zien. Gelukkig kwam ze juist op tijd aan en heb ik haar nog heeel eventjes kunnen zien ( en we hebben deze foto's nog kunnen nemen!)

Het vliegen zelf ging ook heel vlot, ookal was het mijn allereerste keer! In het eerste vliegtuig zat ik bij het raampje ( Wat dus heel mooie uitzichten opleverde ) Ik moest overstappen in Oostenrijk, maar gelukkig heb ik daar een andere AFS student gevonden die ook naar Bosnië ging ( uit Rusland!). Dus toen konden we samen onze weg vinden in de luchthaven ( aka het doolhof ). 

Toen ik aankwam in Sarajevo stonden 2 vrijwilligers ons op te wachten. Ik wist vanaf moment 1 dat ik verliefd zou worden op dit land, en dat is ondertussen ook al gebeurd!
We sliepen de eerste nacht in een hostel, het Franz Ferdinand hostel.. (En stiekem was ik heel trots op mezelf dat ik die naam kende haha). Toen we daar aankwamen waren er al 4 andere studentjes, uit Italië. We kregen eerst eventjes tijd om uit te rusten van het reizen, maar daarna zijn we er meteen ingevlogen.

We begonnen met het bezoeken van een museum. Een museum dat de verhalen vertelde van de kinderen in de oorlog ( die nog maar 20 jaar geleden is). Er stonden allemaal voorwerpen zoals knuffels of dagboeken en daarboven stond het verhaal erachter. Het was echt heel raar om te weten dat de oorlog nog maar 20 jaar voorbij is, en dat dus bijna elke inwoner de oorlog nog heeft meegemaakt. Maar je ziet ook dat Bosnië zich niet laat tegenhouden door zijn verleden!

Daarna zijn we koffie gaan drinken! We kregen eerst een drankje dat gemaakt was van rozenblaadjes ( ook typisch Bosnisch) en het was verbazend lekker! Ik lust normaal echt geen koffie, maar ik wilde het echt proberen! Het is namelijk echt een traditie om koffie te drinken hier, VEEL koffie en dan te praten over vanalles. Toen we de koffie kregen legde de vrijwilligster uit hoe ze hier koffie drinken. ( ik zal hieronder een foto plaatsen anders snap je de volgende uitleg nooit ). Je moest dus eerst van het grijze kannetje het bovenste laagje eraf halen, en dat in het kopje ernaast leggen. Het bovenste laagje is een beetje plakkerig ofzo dus dat kun je niet drinken. Dan giet je de koffie in het kopje, en de suiker mag er niet in! Je moet de suiker vasthouden, bruin laten worden door de koffie, in je mond steken en dan mag je de koffie drinken. Een heel procces dus haha.

Daarna zijn we ook traditioneel gaan avondeten. We hebben namelijk Pita gegeten. ( nee, niet de Pita als in het bruine vlees haha ). Pita is een soort deeg gevuld met kaas, of vlees, of spinazie,... En de naam wordt bepaald door het wat er in de Pita zit.. 
We hebben het opgegeten aan een tafeltje op de grond, in een cirkel en met onze handen. Super gezellig dus! Het enige probleem was dat we veel te weinig aten volgens de AFS vrijwilligers. ( het is hier normaal dat je mama of meestal oma je echt 10 miljoen keer vraagt of je toch niet nog meer wilt eten! )

Daarna zijn we nog een typisch Bosnisch toetje gaan eten. Ik denk dat de naam Baklava was, maar het is waarschijnlijk helemaal anders geschreven haha. Het was ook suuuper lekker! Het was een soort cakeje met verschillende smaken ( zoals chocola ) en een soort plakkerig goedje van sinaasappelsap of citroensap eroverheen. ( waarschijnlijk leg ik dit helemaal verkeerd uit, maar zo zag het er voor mij uit )

Daarna zijn we nog een wandelingetje gaan maken rond Sarajevo en het was zo mooi! Ik had het gevoel dat ik van alles een foto wilde trekken.. Dus hier een selectie haha

Ondertussen is het een uurtje verder en voel ik dat ik in slaap ga vallen. Dus tot de volgende!

- Kim 

Reactie plaatsen

Reacties

Eddy Van Bauwel
6 jaar geleden

Hey Kim,
Dit is een wonderlijk avontuur voor je. Geniet hier maar van met volle teugen.
Ik ben benieuwd om meer van je te lezen.
Succes.

Eddy.

Leone
6 jaar geleden

Leuk verhaal hoor Kim , geniet van je avontuur

Ilse
6 jaar geleden

Leuk om te lezen Kim.

Maak jouw eigen website met JouwWeb